Pàgines

diumenge, 1 de febrer del 2015

Per les terres de l'Urgell i les Garrigues

Benvolguts, continuo amb el relat de les meves activitats:

Tal i com us avançava, divendres 23 vaig anar a la Catedral, per tal de celebrar la missa de la festa patronal del col·legi Sant Pau de Tarragona, que tocava celebrar el dia 25. Però ja sabeu que els col·legis, de dilluns a divendres el que vulgueu. Aquí teniu alguna foto:
Durant l'homilia
Després vaig anar a dinar al santuari de la Mare de Déu de la Serra amb els membres del Seminari del Poble de Déu.

Després de dinar, cap a Arbeca, per continuar la visita pastoral: visitar malalts i trobada amb els infants de la catequesi; visita a l'ajuntament i a la llar de jubilats; al vespre, trobada amb el Consell Parroquial i el voluntariat... i sopar! Finalment, a dormir al Monestir de Vallbona.
Dues imatges a l'Ajuntament d'Arbeca
A la Llar de Jubilats
Durant el sopar amb el Consell i els voluntaris
Dissabte 24, com que havia dormit al monestir no vaig haver de matinar molt per desplaçar-me. El problema va ser que se'm va aturar el rellotge i gairebé que arribo tard a l'esmorzar! Un cop solucionat el problema logístic, i amb una hora falsa al canell tot el dia perquè el rellotge continuava aturat, vaig començar novament la feina a Arbeca: reunió amb els de la litúrgia i visites a malalts.
Amb els voluntaris de la litúrgia
Dinar a Belianes, a ca la Rosa Maria:
Qui no viu per a servir...
Vinga, va, a dinar!
Després de dinar, de tornada a Arbeca, reunió amb el Consell Pastoral Arxiprestal i les catequistes.
Amb les catequistes, a punt de marxar cap a Arbeca
Reunió del Consell Arxiprestal i catequistes
En aquesta vida s'ha de fer de tot... fins i tot de paparazzi!
Acabada la reunió, cap a Rocafort de Vallbona, per celebrar la missa estacional, que ja era de la vigília de la solemnitat de la Conversió de sant Pau:
Arribada a Rocafort
Durant la missa estacional
Al final, salutacions als més grans i als més petits
Més salutacions
I després d'aquesta, cap a Nalec (quin fred!!!), que és un altre d'aquells poblets nostres tan encisadors, per fer-hi la missa estacional, visita a l'ajuntament i sopar al casal:
Abans de començar la missa la Sra. Alcaldessa, amb el seu marit,
em va venir a saludar a la sagristia
Durant la missa
Salutacions al final de la missa
La Rosa Maria, l'alcaldessa, Mn. Manel Borges i el marit de l'alcaldessa
Visita a l'ajuntament i signatura al llibre d'honor
Sopar al casal
Acabat el sopar, un altre cop a dormir a Vallbona de les Monges.

Diumenge 25, tot i que el tema del rellotge encara no estava resolt, vaig complir amb tots els horaris i compromisos: a les 10.30 missa estacional a Els Omellons:
Durant la missa estacional
Salutacions al final de la missa
Durant l'assemblea parroquial
Acabada aquesta, cap a Belianes, on vaig celebrar també la missa estacional:
La bellíssima església parroquial de sant Jaume de Belianes
Els joves de la confirmació
Aquí els teniu, durant la missa
Durant la missa
Salutacions al final de la missa
Amb les voluntàries de la litúrgia
A continuació vaig anar a Belianes a dinar, amb la Rosa Maria i els mossens.

Acabat el dinar, volant cap al Vendrell, per assistir a la representació de Els Pastorets del Vendrell:
Els infants de la catequesi també van venir a la representació
Mn. Chente Lucena intentava explicar-li què és un bisbe
Preliminars de la representació: "apagueu els mòbils!!!"
Satanàs, Llucifer, en Lluquet i en Rovelló
Preparant la trampa als pobres pastorets
Les calderes d'en Pere Botero
Anunci de l'àngel als pastors
Cap a Betlem! 
                                             Durant el descans
Dilluns 26 vaig tornar a la vida normal: visites.

Dimarts 27 començava la reunió n. 213 de la CET, que va concloure al dia següent, dimecres 28, després de dinar. Aquí teniu una breu crònica, fotos i el text del comunicat final.

Dijous 29 vaig tornar a pujar a les parròquies de l'arxiprestat d'Urgell-Garrigues: visita a les escoles d’Arbeca i Belianes:
Fotos de la Llar d'Infants d'Arbeca
I dinar a la residència d’avis de Maldà.
Dinàvem amb els avis quan ens van fer arribar la notícia de l'agreujament de l'estat de salut de Mn. Antoni Bru. Vam marxar de seguida cap a Arbeca, a casa de Mn. Antoni, el qual ja estava en l'agonia. Ens vam aplegar al seu voltant per resar el rosari i acompanyar-lo en aquests moments. Cada cop respirava amb més dificultat. La Rosa Maria va suggerir cantar la Salve que havia musicat Mn. Antoni i així ho vam fer, potser era el darrer homenatge que li podíem fer en vida. I mentre cantàvem la seva Salve es va apagar dolçament, sense fer soroll, com havia viscut. Tenia 85 anys i feia 60 anys que havia estat ordenat prevere. El proper 23 d'abril, sant Jordi, hagués complert els 50 anys d'estada a Arbeca. El Senyor l'aculli al seu si, li doni el descans etern i el premi merescut per tota una vida dedicada al servei de l'Església.

La vida continua i vam haver de continuar amb la visita pastoral: visita als malalts a Maldà i Belianes i trobada amb els infants de catequesi, catequistes i pares.
Amb els infants de la catequesi a Belianes
Al vespre, quan vaig tornar a Tarragona, vaig anar al col·legi de les Teresianes de la Rambla Nova, on vaig presidir l'acte d'inauguració de la exposició itinerant teresiana La força d'una trobada, que ha organitzat la Família Teresiana de sant Enric d'Ossó. Aquí teniu una ressenya i fotos.

Divendres 30, més visita pastoral i des de bon matí: a les 10 missa pels difunts del mes a l'església parroquial d'Arbeca. Aquesta missa la feia cada mes Mn. Antoni i avui l'encomanàvem a ell.

A continuació vam marxar a visitar les escoles de Maldà i Sant Martí de Maldà:
A l'escola de Maldà
A Sant Martí de Maldà
Després de les visites vam anar a dinar altra vegada a Belianes, aquesta vegada amb unes voluntàries d'altres parròquies:
La Rosa Maria, la Pilar, la Carme, Mn. Manel i la Concepció
Acabat el dinar, cap a Arbeca, a la sala de vetlla de Mn. Antoni. I a dos quarts de cinc de la tarda, a l'església parroquial de sant Jaume d'Arbeca, la parròquia a la qual havia servit durant 50 anys com a rector, vam celebrar la missa exequial pel seu etern repòs. Aquí teniu una breu ressenya de la seva vida. I aquí us deixo un petit vídeo del seu funeral:
A continuació, a Belianes, visita a la Llar de Jubilats i a l'ajuntament. Després trobada amb el Consell Parroquial i amb el voluntariat de la parròquia i sopar. Finalment, a dormir al monestir.

Dissabte 31, tocava Vallbona de les Monges. El darrer dissabte de gener se celebra un Vot de Poble, conegut com la festa de la Pigota, amb ocasió d'una terrible epidèmia de verola que hi va haver al poble. Van demanar la intercessió dels sants metges Cosme i Damià i de la Mare de Déu del Claustre del monestir i l'epidèmia va desaparèixer. La festa consisteix a una missa solemne al matí, en honor dels Sants Metges, i a la tarda, a la capella del claustre del monestir, vespres solemnes de la Mare de Déu. Unes fotos:
La coral de Sant Martí de Maldà
Durant l'homilia
Mn. Joan Costa dóna uns avisos
Petit concert de la coral
Després del concert de la coral va haver assemblea parroquial i visita a l'ajuntament:
Finalment, dinar al monestir.

Us penseu que s'ha acabat? Ni parlar-ne! Després de dinar, cap a Els Omellons: visita a l'ajuntament i malalts.
Signatura al llibre d'honor
A l'ajuntament amb l'alcalde i regidors
I després, visita a l'esplai de Sant Martí de Maldà...
I trobada amb totes les entitats del municipi de Sant Martí de Riucorb, que comprèn les poblacions de Sant Martí de Maldà, de Rocafort de Vallbona, de Llorenç de Rocafort i del Vilet. A la trobada n'hi havia més de quaranta persones, representants de totes les entitats del municipi, amb les quals vaig tenir un animat diàleg i em van fer moltes preguntes. Finalment, al vespre ja vaig tornar cap a Tarragona.

Avui diumenge 1 de febrer, a la Catedral, he presidit l'eucaristia dominical en la qual se celebrava la jornada diocesana de la Vida Consagrada. En aquesta data els religiosos s'apleguen a la Catedral, fan renovació dels seus vots de pobresa, castedat i obediència, i després, al Seminari, hem compartit una estona de germanor.
Aquesta tarda aniré a la parròquia de Sant Pau per saludar els fidels greco-catòlics ucraïnesos, que estaran reunits per celebrar la Divina Litúrgia i acomiadar al P. Ivan Levytskyy, que durant uns anys ha estat l'encarregat de la seva cura pastoral. Li agraeixo molt el seu servei.

Què us sembla? Fins aviat!