Pàgines

BIOGRAFIA

Vaig néixer a Guissona (Lleida) el 8 de febrer de 1944, fill del Ramon i la Carme, el cinquè d'onze germans. Vaig cursar els estudis primaris als col·legis de les Dominiques de l’Anunciata i dels Germans Maristes de Guissona. Més tard vaig estudiar a Pamplona, a Barcelona i a Roma. Vaig fer el doctorat en Ciències de l’Educació a Roma, on vaig cursar els estudis filosòfics i teològics. Vaig obtenir el doctorat en Teologia per la Universitat de Navarra. Vaig ser ordenat prevere pel cardenal Vicente Enrique y Tarancón, a Madrid, el 5 d’agost de 1973, incardinat a la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei.

Vaig ser professor ordinari de Pedagogia Religiosa a la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra. Des de 1976 fins al meu nomenament per a Tarragona vaig dirigir el Departament de Pastoral i Catequesi, i des de 1997, l’Institut Superior de Ciències Religioses de la mateixa Universitat.

Vaig ocupar diversos càrrecs dins la Facultat de Teologia: director d’estudis, director del Servei de Promoció i Assistència dels Alumnes, secretari, director de la revista Cauces de Intercomunicación (Institut Superior de Ciències Religioses), adreçada a professors de religió…

Durant els meus anys a Pamplona vaig dirigir cursos de titulació, formació i perfeccionament de catequistes, professors de religió i educadors de la fe, i tesis de llicenciatura i de doctorat. El meu treball d’investigació s’ha centrat en qüestions de didàctica i catequesi; he publicat 23 llibres i 60 articles en revistes científiques, obres col·lectives, etc. També he desenvolupat altres tasques docents i pastorals amb joves, preveres, etc.

Vaig ser membre del Consell Assessor de Catequesi de la Subcomissió Episcopal d’Ensenyament i Catequesi de la Conferència Episcopal Espanyola des de l’any 1992 fins a la meva consagració episcopal.

El dia 15 de juny de 2004 el papa Joan Pau II em va nomenar arquebisbe de Tarragona, arxidiòcesi metropolitana i primada, responsabilitat que, fins al moment present, comporta la presidència de la Conferència Episcopal Tarraconense, la qual integren els bisbes de la província eclesiàstica Tarraconense i els de la província eclesiàstica de Barcelona. El dia 19 de setembre de 2004, a la Catedral Metropolitana i Primada de Tarragona, vaig ser consagrat bisbe i vaig prendre possessió canònica de l’arxidiòcesi, i el dia 29 de juny de 2005 vaig rebre el pal·li de mans del papa Benet XVI, a la basílica de Sant Pere del Vaticà.

Des del mes de març de 2005 sóc membre de la Comissió Episcopal d’Ensenyament i Catequesi i des de 2005 fins al 2011 vaig ser membre de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola. Des de 2011 sóc membre de la Subcomissió Episcopal d'Universitats de la mateixa Conferència Episcopal.

El divendres 8 d'abril de 2011, al saló de plenaris de l’Ajuntament de Tarragona, de mans del Sr. Alcalde, vaig rebre el títol de Fill Adoptiu de la ciutat, concessió que va ser aprovada per unanimitat del ple de l’Ajuntament.

En haver arribat el 8 de febrer a l'edat canònica establerta, vaig presentar al Papa Francesc la meva renúncia al govern de l'arxidiòcesi. El dia 4 de maig de 2019 es va fer públic que el Sant Pare havia nomenat com a nou Arquebisbe de Tarragona el prevere gironí Mn. Joan Planellas i Barnosell. Des d'aquest moment vaig continuar al capdavant de l'arxidiòcesi com administrador apostòlic fins que el 8 de juny de 2019 Mons. Joan Planellas va prendre possessió com a nou Arquebisbe metropolità de Tarragona a la Catedral.

Des d'aquest dia sóc Arquebisbe emèrit de Tarragona.