Pàgines

dijous, 25 d’agost del 2011

Una veritable experiència d’Església

Com us deia l’últim dia, la temperatura espiritual va anar in crescendo a mesura que avançaven els dies de la JMJ. Després de la Via Crucis del divendres a la tarda, dissabte al matí vam poder gaudir d’una celebració molt bonica a la Catedral de l’Almudena: el Papa va convocar tots els seminaristes del món presents a la JMJ i va celebrar amb ells a l’eucaristia. La convocatòria va fer efecte i la catedral es va quedar petita per acollir tots els seminaristes que s’hi van fer presents. És cert que eren de molts països però no deixa de ser un goig i una esperança veure que Déu continua cridant i treballant amb els joves. L'Església està viva i és jove.
Si voleu llegir l’homilia del Sant Pare a la Catedral de l’Almudena feu clic aquí.
A la tarda, a l’aeròdrom de Cuatro Vientos, va començar la vetlla de pregària, sense sol, degut a uns núvols molt amenaçadors que el tapaven. Però la primera impressió, només arribar, va ser la sorpresa: tots esperàvem una multitud de joves, però veure aquest panorama era realment esfereïdor. Us poso unes fotos.
L’ambient era inenarrable: cants, festa, aclamacions... L’arribada del Sant Pare va provocar l’esclat de joia entre els joves, que el van rebre amb forts aplaudiments i crits. La celebració va començar amb l’ambient de les grans ocasions, el moment era important i ho mereixia, es notaven les ganes d’escoltar al Sant Pare i de viure amb ell aquest gran moment. I tot i que les amenaces es van complir i es va produir una forta tempesta acompanyada d’un fort xàfec i d’un vent impetuós que va fer perillar la integritat física d’alguns dels presents i la continuïtat de l’acte, ningú no es va moure del seu lloc. Quan la pluja va cessar es va poder continuar amb la vetlla, que es va escurçar una mica degut al temporal, però que va arribar al seu cimal amb el moment de l’adoració eucarística. Va ser colpidor: tot i que tots estàvem xops i el que vent no minvava, ningú no es va moure del seu lloc i tothom es va agenollar davant del Santíssim en un clima d’absolut silenci i pietat. Impossible reproduir l’emoció d’aquell moment. Podeu llegir el missatge del Papa i veure algunes fotos aquí.

Acabada l’adoració el Papa es va acomiadar fins al dia següent per a l’eucaristia d’enviament. La nit, per a tots, va ser molt curta.

Al dia següent, diumenge 21, de molt bon matí vam arribar a l’aeròdrom de Cuatro Vientos disposats a viure l’esdeveniment final d’aquesta JMJ.

El Papa, en arribar, va ser rebut amb les aclamacions dels joves i va tenir el gest de recórrer gairebé tot el recinte amb el seu vehicle (el papamòbil) per agrair-los d’alguna manera el seu capteniment després de la tempesta del vespre passat, gest que els joves van agrair amb molta emoció.

La missa va ser intensa, emotiva, molt solemne i els joves van escoltar amb silenci i atenció l’homilia de Benet XVI, homilia que podeu llegir aquí. Tot i el sol de justícia que, avui sí, brillava amb tota la força d’alt del cel, els joves van respondre amb força la invitació del Sant Pare a ser evangelitzadors dels altres joves, en els seus països i ambients habituals.

Finalment el Sant Pare va beneir les creus d’enviament i, molt emocionat i content, es va acomiadar de tots els joves fins a l’any 2013 en què va tornar a convocar-los, aquesta vegada a Rio de Janeiro (Brasil), per a la propera JMJ. Aquí teniu unes fotos:
El Sant Pare arriba a Cuatro Vientos
Una vista parcial dels milers de joves aplegats, durant la missa
Vista aèria de l'esplanada de l'aeròdrom de Cuatro Vientos
Amb el rés de l'Àngelus es va cloure aquesta memorable jornada de la JMJ que es va viure a Madrid. Però no tot es va acabar aquí.

A la tarda, vaig tenir l'oportunitat d'acomiadar el Sant Pare amb altres bisbes i personalitats, entre les quals hi eren els Reis d'Espanya i d'altres autoritats de l'Estat. El Sant Pare estava radiant, molt content, i la seva alegria es reflectia en el seu rostre i en les paraules plenes d'afecte i de joia que ens va adreçar a tots els presents (més de quinze mil joves) i que podeu llegir aquí. A més us penjo algunes fotos de l'acte que va tenir lloc a l'aeroport de Barajas.
Moment del discurs del Sant Pare
El Papa saluda tothom des de dalt l'escala de l'avió que el va tornar a Roma
En resum, una meravellosa experiència d'Església, no tan sols els dies que hem estat a Madrid, sinó també els dies d'acollida previs a la diòcesis que vam poder viure a Tarragona i Barcelona.
Elevo la meva lloança a Déu per tot el que ens ha fet viure, per poder gaudir d'aquesta joventut que s'ha fet present a Madrid i que ens fa veure amb ulls d'esperança el futur. Déu continua cridant molts joves. I el meu agraïment a tots els que ho han fet possible: un esdeveniment d'aquesta magnitud és un repte molt difícil de portar a terme i gràcies a Déu ho hem aconseguit entre tots. La sembra està feta: reguem amb la nostra perseverança, el nostre amor i la nostra proximitat aquest camp, del qual ha de sortir la nova collita de l'Església. Preguem l'amo dels sembrats que enviï molts treballadors als seus camps.

Ara gaudeixo d'uns dies de descans a la Vall d'Aran. Aviat ens tornarem a trobar a Tarragona, a partir del primer dia de setembre. Fins aleshores, que el Senyor us beneeixi!