Pàgines

dilluns, 30 de novembre del 2015

Ara toca esperar...

Benvolguts, acabem d'entrar en el temps d'Advent. És un dels quatre temps forts de l'Any Litúrgic i, d'alguna manera hauria de reflectir la nostra vida com a cristians. Per què ho dic això? Moltes persones han perdut les ganes de viure, les il·lusions, molta gent va pel carrer com si s'hagués barallat amb la resta de la humanitat. Potser moltes persones han perdut de vista l'horitzó de les raons fonamentals per les quals vivim o potser han perdut l'esperança. El cristià és un home d'esperança, sap que el millor encara està per arribar, però no vivim als núvols, sinó amb els peus ben a terra, patint i compartint les penes i els sofriments dels nostres germans, però sense deixar-nos ensorrar ni perdre el millor que tenim: l'esperança. L'Advent és preparació pel que (i pel Qui) ha de venir. És un temps "d'arreglar la casa a fons" perquè esperem una visita molt important, a la qual ens hi juguem molt. És providencial, doncs, que en aquest Advent s'escaigui també l'inici del jubileu extraordinari de la Misericòrdia.

Us repasso la meva setmana:
Dilluns 23 vaig rebre un munt de visites.

Dimarts 24 vaig tenir Consell episcopal, alguna visita. Durant el matí em va arribar la notícia de la mort d'un cosí germà meu, el més jove, tenia 53 anys.
A la tarda, vaig anar a Sant Antoni de Pàdua a confessar.

Dimecres 25 vaig anar a Tàrrega, on vaig celebrar la missa exequial pel meu cosí amb tota la família.
Al vespre, de tornada a Tarragona, vaig anar a l'església de sant Francesc d'Assís, on va tenir lloc un concert a benefici de la restauració de la teulada del temple, a càrrec del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral. Al concert van baixar fins i tot alguns dels meus germans perquè s'estrenava una obra inèdita del meu oncle, que va ser canonge a la Catedral de Tarassona (Saragossa). Va ser realment molt bonic.

Dijous 26 vaig rebre la visita d'una família d'amics amb els quals vaig celebrar l'eucaristia.
Cap a la una del migdia vam rebre la visita de l'Hble. Sra. Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, en funcions, del govern de la Generalitat de Catalunya, que va venir a visitar el projecte de la Fundació Bonanit. De camí va fer també una visita al projecte de Càritas Interparroquial de Tarragona Cafè i Caliu. Aquí teniu alguns detalls sobre la visita.
A la tarda vaig tenir una visita i, cap al vespre, vaig anar a l'Ajuntament. Al saló de plens va tenir lloc una nova cerimònia de lliurament de distincions al Mèrit Cívic, dues de les quals van recaure en Mn. Agustí Ayats i el P. Francesc Xammar. En la categoria del Mèrit Cultural va rebre la distinció l'Associació de Gogistes Tarragonins. Aquí teniu més detalls.
Al vespre em va arribar la notícia de la mort del P. Eduard Canals Casas, claretià. Estava molt malalt ja feia temps i havia tingut càrrecs de responsabilitat a la nostra diòcesi. Treballador i viatger incansable, ha emprès el seu darrer viatge. Que reposi ara en la pau de Crist! Aquí teniu una semblança de la seva vida i la seva foto.

Divendres 27, molt de matí, vaig agafar l'avió cap a Mallorca, on va tenir lloc la solemne obertura de l'Any Jubilar organitzat amb motiu del VII aniversari de la mort del beat Ramon Llull. Per si us interessa, aquí teniu més continguts sobre el que s'està celebrant a Mallorca i aquí algunes fotos de l'acte.

Dissabte 28 al matí vaig tornar de Palma de Mallorca i, a migdia, en retornar a Tarragona, vaig celebrar l'eucaristia per les laiques amb missió pastoral de l'arxidiòcesi que celebraven el seu recés d'Advent.
A la tarda, vaig anar a confirmar a la Prioral de sant Pere de Reus:
Els confirmats, els mossens, els escolans i la catequista
Ahir, diumenge 29, vaig anar a confirmar a la parròquia de Santa Maria de La Móra. Mireu:
Abans de la celebració amb els confirmands d'enguany i de l'any vinent
Els confirmats i la catequista
Amb els de la Primera Comunió
Avui, dilluns 30 de novembre, festa de sant Andreu (felicitats a tots els Andreus!!!), he tornat a Tarragona a l'hora de dinar. A la tarda he rebut visites, una de les quals un grup de senyores de la Congregació de la Mare de Déu de la Soledat.
S'acosten esdeveniments diocesans importants. Prepareu-vos i fins aviat!

dilluns, 23 de novembre del 2015

Crist Rei: el final de l'Any Litúrgic

Benvolguts, tal i com us anticipava a l'anterior post, he estat gairebé tota la setmana a Madrid, amb motiu de l'assemblea plenària de la Conferència Episcopal Espanyola. Vaig marxar dilluns 16 ben de matí i vaig tornar divendres 20 a la tarda. Durant tots aquests dies hem tractat de qüestions molt diverses: ens reunim en sessions de matí i tarda, tot i que algunes tardes les dediquem a reunions específiques de les diferents comissions episcopals en les quals cada bisbe està integrat. En el meu cas, jo formo part de la Comissió Episcopal de Catequesi i Ensenyament i de la Subcomissió d'Universitats, que està integrada en la Comissió E. de Seminaris i Universitats. Potser pensareu que tenim molt de temps lliure, però us asseguro que no en tenim gaire: cada dia celebrem l'eucaristia, fem la Litúrgia de les Hores, cadascú té també el seu temps de meditació personal diària i només ens queda una estoneta per mirar la premsa del dia i no perdre el fil de l'actualitat.
Per si algú està interessat, aquí teniu l'enllaç al discurs d'inauguració de l'assemblea plenària pronunciat pel Sr. Cardenal Ricardo Blázquez, president de la CEE. I aquí teniu l'enllaç a la nota de premsa final de l'assemblea.

Dissabte 21, al matí he anat a Barcelona. A la Catedral ha tingut lloc la solemne eucaristia durant la qual han estat beatificats els màrtirs caputxins fra Frederic de Berga i 25 companys més, tots ells víctimes de la persecució religiosa del segle XX a Espanya. La cerimònia ha estat presidida pel cardenal Ángelo Amato, prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants de la Santa Sede i concelebrada pel Sr. Nunci, per gairebé tots els bisbes de casa nostra, un bon nombre de preveres i amb els pelegrins provinents dels diferents llocs vinculats als màrtirs que omplien la Seu barcelonina. Aquí teniu un bon reportatge amb fotos i un vídeo. En acabar la celebració els PP. Caputxins ens han convidat a dinar a la Casa de Pompeia, que és la casa provincial.
Vista de l'impresionant santuari de Pompeia
Detall de l'altar de la Mare de Déu
El P. Pere Cardona ens il·lustra la visita. Aquí amb
el Sr. Nunci i el seu secretari
A la tarda, de tornada a Tarragona, vaig anar a confirmar a Vilafortuny. Aquí teniu les fotos:
Els joves confirmats amb la catequista i els mossens
Els nens de la Primera Comunió amb els seus catequistes
Avui, diumenge 22, al matí he anat a confirmar a Pradell de la Teixeta:
Els confirmats, la catequista i els escolans
Aquí es van afegir els padrins
Després vaig anar a Falset, també a confirmar:
Els confirmats, els catequistes, els mossens i els escolans (què seriosos!)
Amb els escolans petits a la sagristia
Amb tots els escolans, a la sagristia
Després vaig anar a dinar amb les Germanes Vedrunes:
Sí, engreixa, però un dia és un dia... (boníssim!!!)
En acabar vaig tornar a Tarragona. Al vespre, vaig rebre la visita de Sa Gràcia Nèstor de Korsun, bisbe de l'Església Ortodoxa Russa per a França, Espanya, Suïssa, Itàlia i Portugal. Aquí teniu la foto de la visita:
El bisbe Néstor (al meu costat, el més alt). A l'esquerra el seu
acompanyant. A la dreta l'higumen Serafí, encarregat
dels fidels russos ortodoxos a la nostra arxidiòcesi
Avui comencem la darrera setmana de novembre, que ens aboca a l'Advent i les portes del Nadal. Ja heu escrit la carta als Reis? No oblideu demanar-los-hi pau, fraternitat, esperança i un bon cabàs de vocacions sacerdotals i religioses! Fins aviat!

diumenge, 15 de novembre del 2015

París

Benvolguts, els atemptats esdevinguts a París divendres al vespre m'han fet canviar el titular d'aquest post que tenia pensat dedicar a l'Any de la Misericòrdia. Hem de pregar Déu per totes les víctimes, pels ferits, per les seves famílies, i també pels botxins. Crec que és important mantenir la serenor i no perdre de vista el nord. El que ha passat a París pot passar a qualsevol lloc del món, també a casa nostra, com ja va passar el dia 11 de març de 2004. Però això no ha de fer trontollar les nostres conviccions ni els nostres valors. Les nostres societats occidentals tenen molts defectes, però tenen també molts valors positius que s'han de mantenir, valors que són, tots ells, d'extracció cristiana, perquè les arrels d'Europa, ho vulguin reconèixer o no, són cristianes. El fet que aquests actes execrables hagin estat comesos en nom d'alguna religió no culpa a tots els qui professen aquelles creences. De fet, ni que siguin de la mateixa religió, tots els qui no pensen com ells són els seus enemics. També nosaltres, els cristians, som els seus enemics, però això no ens ha de fer por. No hem de tenir por dels qui poden matar el cos, però no poden matar l'ànima.

Us vull recordar el passatge de l'Evangeli de Lluc 13, 1-5. Davant d'una tragèdia, Jesús evita cercar culpabilitats i vol centrar la nostra atenció en el fet de la necessitat imperiosa i continua de conversió. És el missatge de la Paraula que l'Església ens proposa aquests dies: vetlleu, perquè no sabeu ni el dia ni l'hora. Als cristians això no ens ha de fer témer perquè nosaltres sabem d'on venim i on anem, sabem què i qui ens espera. Tanmateix les paraules de Jesús les hem de tenir molt en compte:  «Vetlleu!». Ara, més que mai, cal transmetre al món el missatge d'amor i de pau que Jesucrist ens va encomanar.

Arribats a la meitat del mes de novembre, a tocar ja del temps d'Advent i del Nadal, us vull animar a posar des d'ara el vostre pensament, el vostre cor, el vostre cos i les vostres energies en el proper jubileu extraordinari de l'Any de la Misericòrdia. Penseu que aquest any que el Sant Pare ha convocat no és 'per als altres': és per a tu i per a mi. De la nostra implicació en aquest esdeveniment eclesial dependran molt els seus fruits. No es tracta de fer moltes coses o de visitar moltes esglésies, només cal una cosa: conversió personal, perquè aquesta és l'única manera d'experimentar a la nostra vida la misericòrdia de Déu.

Dilluns 9 vam tenir jornada de formació permanent de preveres i diaques a La Selva del Camp.

A la tarda vaig rebre visites i, al vespre, vaig anar al Seminari Menor on vaig celebrar la missa i vaig sopar amb l'equip rector i els joves.

Dimarts 10, reunió de Consell Episcopal al matí.

A la tarda vaig anar a Barcelona on, a la seu de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats, vaig assistir a la solemne inauguració del curs acadèmic 2015-2016 de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, durant el qual va fer el seu discurs d'ingrés com a nou acadèmic de número el cardenal Lluís Martínez Sistach. Aquí teniu alguna foto:
Durant el discurs d'ingrés del cardenal Lluís Martínez
Durant el discurs de resposta del representant de l'Acadèmia
Dimecres 11, era un dels tres dies que la nostra arxidiòcesi té encomanats en la cadena de pregària per les vocacions. Amb aquest motiu vaig anar al Seminari, on vaig reunir-me amb altres mossens i vam sopar junts. Després del sopar, a la capella, vam fer una hora de pregària, de 22.00 a 23.00 hores, per les vocacions.

Dijous 12 vaig anar a Barcelona, on vaig tenir reunió del SIERC. Al vespre, després de la reunió, vaig anar al Seminari Major Interdiocesà, on vaig celebrar l'eucaristia i vaig sopar amb l'equip rector i els seminaristes. Aquí us deixo una foto:
Divendres 13, vaig rebre visites i, al vespre, al Centre Tarraconense el Seminari, vaig participar a la cerimònia de lliurament dels Premis a la Fidelitat que atorga l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona. Després vam sopar tots junts. Durant el sopar vam començar a rebre les esfereïdores notícies dels atemptats ocorreguts a París.

Dissabte 14 a la tarda, a la Fira de Reus, vaig participar al congrés que sobre santa Maria Rosa Molas va organitzar la Congregació de Germanes de la Consolació amb motiu del bicentenari del naixement de la seva fundadora. Al vespre, al Teatre Fortuny, vam assistir a l'espectacle musical María Rosa Molas, una gran revolució. Va ser molt bonic!

Avui, diumenge 15, celebrem la Jornada de Germanor. És una bonica iniciativa per comprometre's una mica més a fons amb la nostra Església. Després de celebrar l'eucaristia, m'he dedicat a preparar moltes homilies que tinc pel davant i a explicar-vos totes aquestes coses en aquest blog.

La setmana vinent estaré de dilluns a divendres a Madrid, amb motiu de l'assemblea plenària de la CEE. Ja us ho explicaré. Fins aviat!

dilluns, 9 de novembre del 2015

Primera setmana de novembre

Benvolguts, com ja us anunciava la setmana passada, hem encetat aquesta amb la commemoració dels fidels difunts, a la qual fem memòria de tots aquells que ja ens han deixat, coneguts i desconeguts, especialment els qui han mort enguany. Com que nosaltres no creiem en la reencarnació i el Senyor ens va dir que anava a preparar-nos estada, la nostra esperança (allò que esperem, i que esperem amb fe) és que ens tornarem a trobar a la Casa del Pare, no els hem perdut per sempre: la mort ens ha separat temporalment però ens retrobarem per no separar-nos mai més. Per això, des dels inicis del cristianisme, als llocs on enterrem els difunts se'ls diu 'cementiris', paraula que prové del llatí coemeterium, que vol dir dormitori. Els grecs (i en general els pagans) van anomenar aquests llocs 'necròpolis', que literalment vol dir ciutat dels morts. Veieu quina diferència tan gran hi ha? Qui dorm té l'esperança de desvetllar-se i això és el que nosaltres esperem. Per això els recordem, per això els honorem i per això oferim el sacrifici de l'eucaristia per ells... i per nosaltres.

Dilluns 2, commemoració dels fidels difunts, al matí vaig tenir visites. Al vespre vaig anar a la Catedral per celebrar la missa pels difunts. Tot i l'aiguat hi va haver molt fidels assistents.

Dimarts 3, Consell episcopal. Després del descans a migdia, vam anar a visitar les obres del nou centre parroquial de Santa Maria de Bonavista (feu clic aquí).

A la tarda, a confessar a Sant Antoni de Pàdua. Al vespre, al Seminari, vaig presidir la presentació del llibre Escrivá de Balaguer a Catalunya, 1913-1974, de l'editorial Publicacions de L'Abadia de Montserrat. Aquí teniu una petita crònica de l'acte i algunes fotos.

Dimecres 4, a l'Aula Magna del Campus Catalunya de la URV, vaig assistir a la jornada acadèmica organitzada amb motiu dels 10 anys de la presència de la comunitat terapèutica de dones de la Fundació Privada CECAS (Centre Català de Solidaritat) a Tarragona. CECAS és una institució que es dedica a la rehabilitació i reinserció de persones amb problemes de drogodependència. Aquí teniu la crònica i les fotos.

A la tarda, a l'Antiga Audiència, vaig assistir a una altra conferència organitzada amb motiu dels 50 anys de Càritas Diocesana que, per cert, ha estat guardonada per l'Ajuntament de Tarragona amb una distinció: el Diploma al Mèrit Cívic, que també ha estat atorgat a la Fundació Bonanit. La meva enhorabona a totes dues institucions.

Dijous 5 vaig anar a Tiana, on va començar la reunió 216 de la CET i m'hi vaig quedar fins l'endemà, divendres 6. Precisament el dia 6, a migdia, es va fer pública la notícia que el sant pare Francesc havia nomenat nou Arquebisbe de Barcelona Mons. Juan José Omella, que fins al moment de la seva elecció era bisbe de Calahorra i Logroño-La Calzada. Tot i que és natural de Cretas, comarca del Matarranya, a Terol, parla la nostra llengua perquè és de La Franja. Aquí teniu la notícia del seu nomenament i aquí el comunicat que vam fer públic a la CET amb aquest motiu.

Dissabte 7 he anat amb d'excursió amb els joves del Mas d'en Lluc.

Diumenge 8 he anat a confirmar a sant Joan Baptista de Tarragona. Aquí teniu la foto.
Els joves confirmats, els mossens i els catequistes
Els nens de la Primera Comunió amb els seus catequistes
Al vespre, a la Catedral, he presidit el rosari i la novena i, en acabar, la missa solemne en la festa de la Mare de Déu del Claustre. En acabar la missa hem fet la processó amb la imatge de la Mare de Déu per la Catedral i pel claustre i l'hem portada fins a la seva capella.

La setmana vinent més coses. Fins aviat!

diumenge, 1 de novembre del 2015

Panellets, moniatos i castanyes... Tots Sants!

Benvolguts, tal i com resa el títol de l'article, estem a la setmana de la castanyada, que va inseparablement unida a la solemnitat de Tots Sants, festa en la qual l'Església vol honorar tots aquells que, sense ser coneguts, anònims, ja gaudeixen de la presència de Déu i la vida eterna al cel. Aquesta és la nostra meta, perquè aquí només estem de pas. Això ens ho recordarà ben aviat la commemoració dels Fidels Difunts, que celebrarem el proper 2 de novembre. La nostra casa definitiva, on esperem retrobar-nos novament i per sempre, és la casa de Déu. Aquesta és la nostra esperança.

Dilluns 26, convidat per l'arquebisbe Joan-Enric Vives, vaig anar a Bellvís, que és molt a prop de Balaguer, a la comarca del Pla d'Urgell. Doncs bé, allí se celebraven els 825 anys de l'aparició de la Mare de Déu de les Sogues al pagès Joan Amorós. Ho vam celebrar amb una processó amb la imatge de la Mare de Déu pels carrers de la vila, la missa solemne a l'església parroquial, uns parlaments i una traca. Aquí teniu una mica d'història, la crònica del dia i algunes fotos. A continuació us deixo unes altres:
L'església parroquial, molt bonica, estava plena de gom a gom
Durant la celebració
Després de la missa, parlaments a la sortida de l'església...
... i traca!
En acabar, vam visitar al Casal Cultural Sebastià Serrano l'exposició ésArt, amb una fenomenal col·lecció de maquetes:
La maqueta de l'església parroquial de Bellvís
El Sr. Alcalde m'explica els detalls de la maqueta del santuari de les Sogues
Vista frontal. Al darrere brolla una font d'aigua, com al santuari de veritat
Foto de família amb la maqueta de l'església de Bellvís
Finalment vam anar a dinar tots junts: mossens, autoritats i junta del patronat de la Mare de Déu de les Sogues.

Dimarts 27 reunions diverses, també la del Consell episcopal. A la tarda vaig anar a confessar a sant Antoni de Pàdua i després els joves de Palavra Viva em van convidar a sopar amb ells.

Dimecres 28, un bon grapat de visites. A la tarda, la visita de la nova junta de la Congregació de La Sang de Tarragona:
Dijous 29 al matí visites. A la tarda vaig anar al Teatre Fortuny de Reus. Allí s'hi feia la Marató de la Sang, organitzada pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya, i hi vaig saludar els voluntaris i participants. Ja no em van deixar donar sang per qüestions d'edat. 

En acabar, també a Reus, vaig anar a la casa Maria Antònia París de les Missioneres Claretianes, on vaig celebrar la missa a la capella per a un grup de noies aspirants que realitzaven un curs de formació.

Divendres 30, a la capella del Santíssim de la Catedral, vaig celebrar la missa de la festivitat de la Mare de Déu, Reina de Palestina, patrona de l'Orde Eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem, amb la participació dels membres de la delegació de l'orde a Tarragona. Aquí els teniu, en acabar la celebració:
A les escales de la capella del Santíssim després de la missa
Dissabte 31, vaig celebrar la castanyada a casa, que és el que toca.

Diumenge 1 he celebrat la missa de la solemnitat de Tots Sants a la Catedral. Quin goig saber que tenim una família tan gran al cel i que ens estan esperant.

Demà, 2 de novembre, commemoració de tots els fidels difunts. Després de la novena a la Mare de Déu del Claustre a les 19.00, celebraré l'eucaristia a les 19.30 a la Catedral. Fins aviat!