Pàgines

dijous, 29 de setembre de 2011

Una mica de tot

Com podeu veure, la meva feina és d'allò més variada. Dimecres passat, 21 de setembre, en tornar de Barcelona vaig anar a Reus, a l'ajuntament, on tenia lloc l'acte de lliurament dels Guardons de la Ciutat 2011, durant el qual, una de les mencions honorífiques va ser lliurada al nostre estimat Mn. Anton Roquer, el capellà del Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus. Per molts anys, mossèn! També es va distingir amb una menció honorífica, encara que a títol pòstum, en Carles Macaya, ànima dels Retaules Vivents de Nadal de Reus. Que al cel sigui. Tots dos reconeixements són ben merescuts.
Dijous 22 vaig ser entrevistat pel periodista Ignasi Miranda, que presenta l'espai "El primer cafè" a Ràdio Estel i, a continuació vaig rebre visites durant tot el dia.
I divendres 23, Santa Tecla gloriosa! A les 10 del matí una celebració de l'eucaristia en un lloc completament inusual: al claustre de la Catedral, ja que la nostra Seu Metropolitana continua inhabilitada per les obres de restauració. Tot i la incomoditat del lloc —es van aplegar més de mil persones— i la precarietat de la instal·lació va ser una missa molt solemne i lluïda, molt ben acompanyada per Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral.

A la tarda, vam fer les vespres solemnes a la capella del Santíssim. I a continuació, una altra novetat, ens vam desplaçar fins al Pla de la Seu, a la Casa Balcells, des d'on va sortir la processó amb la relíquia del braç de la nostra patrona. Va ser una cosa inèdita però molt bonica, perquè ens va permetre contemplar tota la desfilada del seguici festiu, que en condicions normals sempre ens perdem per estar dintre de la Catedral, des dels balcons de la Casa Balcells.

Durant la multitudinària processó vaig gaudir molt amb les infants que hi havia i amb els malalts que, amb la seva cadira de rodes, no es volen perdre mai aquest esdeveniment. Per a mi és una gran joia veure tantes famílies amb els seus fills contemplant la processó. No deixem que es perdin les nostres tradicions i ajudeu els vostres fills a conèixer el que hi ha darrere d'aquestes festes perquè ho puguin entendre i estimar. Gràcies a tots els qui vau participar d'una o una altra manera en aquesta festa. Una foto, com no, gentilesa del nostre amic Josep Ferrer (foto Fer-vi):
Aquí em teniu, al carrer Cós del Bou, rodejat pel Capítol de la Catedral

Per acabar d'arrodonir el dia, amb moltes de les autoritats presents a la festa, vaig anar al sopar organitzat per l'empresa BASF a la Casa Canals, des d'on també vam poder gaudir del castell de focs final de festa que va ser molt bonic.

El dia 24, festa de la Mare de Déu de la Mercè, tinc per costum anar a dos llocs molt relacionats amb aquesta advocació tan bonica de la Mare de Déu: la residència d'avis de la Mercè i la presó de Tarragona. A tots dos llocs celebro l'eucaristia i, tot i ser tan diferents, tots dos llocs són per a mi entranyables. La residència ho és perquè les nostres persones grans, molts d'ells malalts, són un dels tresors —no heu llegit malament, són un tresor— més grans de la nostra Església i de la nostra societat. Ells sempre intenten fer una missa ben solemne i fins i tot ens acompanya sempre la Coral, que ho fa molt bé i als quals agraeixo ben sincerament la seva col·laboració. I la presó també ho és d'entranyable per a mi perquè em dóna l'oportunitat d'apropar-me a unes persones sovint rebutjades per la nostra societat i mancades d'afecte, que també són fills de Déu i els quals hem de saber reintegrar a la normalitat social un cop acomplertes les seves penes. Us puc assegurar que moltes vegades en són, de penes, en el sentit literal de la paraula.

A la tarda, continuant amb la visita pastoral a l'arxiprestat de l'Alt Camp, vaig estar a la parròquia de sant Joan Baptista de Valls, on vam tenir l'assemblea general de la parròquia amb la participació també dels consells parroquials de la Mare de Déu del Carme i de Sant Antoni Abat. Allà van explicar tot el que fan i com estan organitzats. Davant d'aquest desplegament no puc dir res més que "gràcies per tot el que feu, Déu us ho pagarà amb escreix". Una foto?
Detall de la reunió a la rectoria de Sant Joan de Valls
 Encara això no va ser tot: al vespre, no podia faltar, vaig anar a Reus, perquè la vetlla del 25 de setembre, que és la festa de la Mare de Déu de Misericòrdia, a dos quarts d'onze de la nit té lloc un dels rosaris de torxes més multitudinaris de la nostra arxidiòcesi. Us recomano que alguna vegada us hi atanseu: és espectacular l'assistència de fidels, moltes famílies amb els seus fills, que enmig d'un silenci colpidor escolten les meditacions de cada un dels misteris i resen amb unció aquest rosari, que transcorre al llarg de tot el Passeig Misericòrdia, des de la plaça de la Pastoreta fins al santuari, en la més absoluta foscor, només trencada per la feble llum, milers de vegades repetida, de les torxes dels fidels. Us penjo dues fotos, que no són massa bones:
Detalls del Rosari de Torxes de Misericòrdia de Reus
Diumenge 25, com no, a l'esplanada del santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus, vaig presidir la missa de la solemnitat, amb un nombrós grup de preveres concelebrants i tres diaques, tot un pontifical. Sempre és una missa multitudinària, a la qual també assisteixen les primeres autoritats de les nostres terres, a la qual sempre m'hi trobo molt a gust. Afortunadament el temps ens va acompanyar: va fer un dia radiant, fins i tot amb molta calor. Normalment, després de la missa sempre comparteixo el dinar amb els mossens de Reus, que sempre em conviden. Aquesta vegada però, no els vaig poder complaure perquè a primera hora de la tarda ja m'esperaven a Cabra del Camp.

Efectivament, aquesta va ser la segona etapa de la visita pastoral a l'arxiprestat de l'Alt Camp: a l'església parroquial Santa Maria de Cabra del Camp vaig celebrar la missa estacional de la visita pastoral, molt ben acompanyada per la coral, que al final de la celebració, abans de venerar el Sant Crist, tant estimat en aquest poble, ens va oferir un petit concert.
La Coral en acció
Venerant el Sant Crist
Després de saludar tothom, acompanyat per Mn. Josep Maria Font, el rector, vaig anar a un poblet veí, realment bonic i amb una vista magnífica de tot el Camp de Tarragona: Figuerola del Camp. Us recomano que el visiteu, així com els quatre museus dels quals pot presumir aquest poble de tres-cents cinquanta veïns. A la seva molt bonica església parroquial, dedicada a Sant Jaume, vaig celebrar també la missa estacional i vaig saludar tots els fidels que s'hi van atansar, després de venerar la Mare de Déu de l'Esperança.
La infinita curiositat dels escolans...
Durant la veneració de la Mare de Déu de l'Esperança
Dilluns 26, després dels despatxos habituals amb els meus col·laboradors, vaig anar a la rectoria de la parròquia de Sant Joan Baptista de Valls, per presidir la reunió mensual dels mossens de tot l'arxiprestat.
Aquí teniu els mossens de l'arxiprestat (només mancaven dos)
Vam estar parlant una bona estona de la romeria arxiprestal a Montserrat i, com no, de la visita pastoral que estic fent. Va ser una reunió molt agradable i aprofito per agrair als meus mossens tot el que estan fent perquè aquesta visita pastoral doni els fruits que n'esperem. Per finalitzar vam anar a dinar tots plegats.

A la tarda, ben aviat ja ens esperaven al Pla de Santa Maria. Vam visitar l'ajuntament (gràcies al Sr. Alcalde, a la Maria Teresa i la Lourdes per la seva acollida tan familiar i afectuosa), la llar d'infants i vaig celebrar l'eucaristia a la residència d'avis "La Marquesa". Per mi va ser un dels moments més emotius del dia: poder compartir una estona amb aquestes persones que sovint estan malaltes i també, perquè no dir-ho, una mica soles i tristes. Gràcies a la Neus, la directora, al personal auxiliar i als professionals que hi treballen per les facilitats que ens vau donar i també als voluntaris que visiten els avis. Poder-los-hi portar el Consol de l'Església i compartir amb ells una estona és una de les coses que més m'agraden. En acabar, a la sala parroquial vaig rebre les visites dels grups que treballen a la parròquia: Vida Creixent, Catesplai, catequesi i Consell parroquial. A tots moltes gràcies per la seva dedicació i el seu lliurament generós a la parròquia. Després de revisar els llibres parroquials vaig tornar cap a casa. Us penjo alguna foto:
A la Llar d'infants del Pla, amb l'alcalde, les regidores i la directora del centre
A la residència d'avis, amb la directora, gaudint d'un senzill refrigeri amb els residents
Al dia següent, dimarts, Consell episcopal, amb nous nomenaments (podeu consultar-los aquí), confessar a Sant Antoni de Pàdua, rebre visites i ... una mica de tot! Fins aviat.