Pàgines

diumenge, 29 de desembre de 2013

Nadal: ens ha nascut el Salvador

Benvolguts, abans que res més, molt BON NADAL a tots els qui em seguiu. Un any més tornem a commemorar el naixement del Fill de Déu en carn mortal, que és un dels esdeveniments fonamentals de la nostra història de salvació. Com sempre, alguns volen signes i altres cerquen saviesa, però nosaltres seguim a Déu fet home, fill de Maria Verge i de Josep, nascut a una establia, que per a uns és escàndol i per altres niciesa. Per a nosaltres, en canvi, és la força de Déu.

Dilluns 16 de desembre vam tenir el recés d'Advent per a preveres i diaques, que ens va predicar Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic.
A la tarda vaig tenir visites i, al vespre, vaig baixar a la parròquia de Sant Pere del Serrallo, on tenia una nova etapa de la visita pastoral, en aquesta ocasió amb els infants i pares de segon curs de la catequesi de Primera Comunió:
Acollida dels infants i pares a la porta de l'església
El Rector em presenta als infants i pares
Adreçant unes paraules als infants
Ara, als pares, un cop els infants han marxat a la catequesi
Visita als grups de la catequesi...
...mentre altres col·laboradors s'afanyen amb altres feines (gràcies!!!)
Els altres grups de la catequesi
A continuació, vaig tenir una reunió amb l'equip de la demarcació dels Minyons Escoltes i Guies sant Jordi.

Dimarts a la tarda vaig anar a Reus, a la seu del Circol, on tenia lloc la inauguració d'una exposició anomenada "L'ànima de Gaudí" basada en relleus de l'artista Antonio Oteiza i la nostra estimada reusenca Neus Segrià. De la col·laboració entre tots dos va néixer aquesta exposició:
Dos dels relleus que formen part de l'exposició
Dimecres 18 vaig tornar a baixar a la parròquia de Sant Pere, on vaig trobar-me amb els infants i pares de primer curs de la catequesi de Primera Comunió i amb els representants del Gremi de Marejants, del l'Associació del Pas de la Presa de Jesús, de la Confraria de Pescadors, Associació de Veïns, Coral, Colla Castellera...
Dijous 19 vaig anar a Barcelona. Com ja sabeu, va morir el cardenal Ricard M. Carles, arquebisbe emèrit de Barcelona i al matí d'aquest dia, a la Catedral, es van celebrar les seves exèquies. Aquí teniu més informació sobre aquest esdeveniment. Que reposi en la pau de Crist.

Després em vaig quedar a Barcelona perquè tenia reunió del SIERC.

Finalment, al vespre, vaig anar al Santuari de Loreto, on tenia lloc el sopar de Nadal dels catequistes de la parròquia de sant Cosme i sant Damià.

Divendres 20 vaig visitar malalts a la parròquia de santa Clara de Tarragona, amb motiu de la visita pastoral.

A la tarda, al Seminari, vaig participar a un acte organitzat pels Amics del Camí de Sant Jaume.

Per últim, al vespre, vaig sopar al Seminari Menor amb els nostres seminaristes majors i menors i els corresponents equips rectors.

Dissabte 21 vaig anar a Montblanc, on tenia lloc la cloenda dels actes que durant aquest any han portat a terme els Ermitans de Sant Joan de la Muntanya amb motiu del seu XX aniversari. Vam començar de bon matí, a les 8.00, pujant a peu a l'ermita. La temperatura ambient ens va ajudar molt a pujar a bon ritme (1º C) i en arribar vam celebrar l'eucaristia, molt emotiva, amb la "capella" plena de gom a gom. Després d'alimentar l'esperit calia alimentar el cos i vam procedir a examinar si l'esmorzar estava en condicions... Com es tradició, es van cantar nadales, es va canviar la senyera i el llibre de signatures del mirador (molt visitat per excursionistes). Finalment vam tornar a baixar (a peu, és clar) fins a Montblanc, on vam dinar tots junts. Alguna foto?
Els Pirineus, vistos des del mirador de l'ermita
Montblanc des de l'ermita
La Cova de Nialó
En Josep Gomis saluda el Nadal a tots els presents
Cerimònia del canvi de la senyera
Els Ermitans de Sant Joan
Tots els assistents
Al vespre vaig anar a Riudoms, on vaig confirmar un grup de joves:
Diumenge 22 vaig anar novament a la parròquia de Sant Pere del Serrallo, on vaig celebrar la missa estacional i després vaig portar la comunió a alguns malalts:
A la tarda vaig baixar a la parròquia de santa Clara, també de visita pastoral, on vaig tenir una trobada amb diferents persones de la parròquia.

Dilluns 23 vaig estar al Mas d'en Lluc, a Cornudella de Montsant, amb els joves de la Comunitat del Cenacle. Després, a Tarragona vaig tenir visites.

Dimarts 24 vaig tenir més visites, entre d'altres l'acostumada del Capítol de la Catedral, que ve a felicitar-me el Nadal.

A la tarda, al Sanatori de Villablanca, vaig celebrar l'eucaristia per als interns i pels professionals que hi treballen. Aquí puc experimentar cada any que, veritablement, el Nadal arriba primer als més pobres i desvalguts.

A la nit, a la Catedral, vaig assistir amb molt de goig al cant de la Sibil·la i després, a mitjanit en punt, vaig celebrar la missa del Gall, amb la Catedral plena de fidels.

Al dia següent, 25 de desembre, vaig celebrar la missa de la solemnitat de Nadal a la Catedral.

Durant els dies següents (26, 27...) m'he dedicat a visitar diferents comunitats religioses per tota la diòcesi per felicitar-los el Nadal i compartir amb ells i elles una bona estona. També visito pessebres vivents, mostres pessebristes, els Retaules Vivents de Nadal de Reus, etc...
Amb els jovenets dels Retaules Vivents de Reus
Avui, dissabte 28, vaig anar a Guissona per celebrar el Nadal amb tots els meus germans. He conegut a dos nous renebots: 
 La meva neboda Assumpta amb la filla Claudia. Al fons l'avi Xavier
 La meva neboda Georgina amb el seu fill, Ot
Les avies de les criatures —Carme i Rosa Mª— en sessió fotogràfica
Avui, diumenge 29, festa de la Sagrada Família, celebro la missa a la Catedral, on farem homenatge a aquelles parelles que han acomplert, tot i les dificultats que mai no manquen, els 25, 50 o 60 anys de matrimoni, que ben bé s'ho mereixen. ¿No us sembla que això és un veritable signe als nostres dies, en els quals tot és efímer i té data de caducitat (un mòbil, dos anys; un PC set anys; un cotxe, deu anys; etc.)?

Dilluns 30 aniré a la presó provincial, com cada any, per celebrar la missa de Nadal pels interns. Abans però, rebré la visita del nostre estimat Mn. Josep Cabayol. Tinc moltes ganes que m'expliqui coses de Ruhengeri (Rwanda) on fa anys que es deixa la vida per aquella gent.

Us avanço també que, si no passa res, dimarts 31 celebraré l'eucaristia, com de costum, a la capella del santuari de la Mare de Déu del Sagrat Cor (Jesús i Maria), amb els fidels de l'adoració eucarística. L'entrada del nou any 2014 ens agafarà en plena celebració de l'eucaristia.

Dimecres 1 de gener celebraré la missa a la Catedral i després marxaré uns dies d'exercicis espirituals. Per aquest motiu us vull felicitar a tots l'any nou ara, perquè ja no tornaré a estar amb vosaltres fins d'aquí uns quants dies. Desitjo que acabeu de passar unes molt bones festes de Nadal i que el nou any 2014 sigui per a tots l'oportunitat d'apropar-nos amb decisió i de veritat al Senyor, que ens estima i ens espera amb els braços oberts.

Rebeu tots, amb tot el meu afecte, la meva benedicció. Fins aviat!